Президент Чехії озвучив свою думку щодо присутності іноземних військ в Україні

Чешский лидер Петр Павел имеет убеждение в том, что если НАТОвские вооруженные силы окажут поддержку на украинской территории, это не будет нарушать никаких международных норм.

Війска НАТО

Фото - liga.net

Як інформує “НБН” із посиланням на Euractiv, про це Павел зробив заяву під час інтерв’ю телебаченню Чехії.

Так, згідно зі словами чеського президента, потрібно чітко розрізняти розгортання бойових військ і можливе залучення військ до певної “допоміжної” діяльності, в якій Альянс уже має досвід.

У повідомленні Павла також ідеться:

Потрібно зазначити, що після того, як Крим був анексований, а частина Донбасу була окупована, на території України тоді діяла тренувальна місія НАТО, яка свого часу включала в себе понад п’ятнадцять країн і налічувала близько 1000 осіб.

За його словами, з точки зору міжнародного права і Статуту ООН “ніщо не заважало б військам країн-членів Альянсу” допомагати на території України. 

Відповідаючи на запитання про те, чи підтримав би він залучення військ НАТО для безпосередньої підтримки України на її території, Павло відповів, що не відкидає дискусії з цього питання.

Наостанок він додав:

Якби ми могли домовитися з союзниками, що, наприклад, замість того, щоб тренувати українських солдатів на території країн-членів НАТО та перекидати тисячі військових, скажімо, до Польщі чи Чехії, було б набагато логічніше перекинути кілька десятків інструкторів на українську територію й там тренувати українських солдатів.

Нагадаємо, раніше свою думку про це озвучив глава МЗС Франції.

Exit mobile version