ЗМІ дізналися, чому Євросоюз не може виконати зобов’язання щодо постачання снарядів в Україну

ЗМІ пишуть, що країни Європейського Союзу не здатні виконати зобов'язання, надані Києву керівництвом організації з постачання боєприпасів в Україну. ЄС неадекватно оцінив свої можливості виробництва снарядів.

Боєприпаси

Фото – defense.gov

Журналісти «Радіо Свобода» повідомили, що європейські виробники можуть випустити майже вдвічі менше боєприпасів, ніж заявляють представники Євросоюзу. Це підтверджують дані щодо постачання снарядів станом на червень – Україна із затримками отримала трохи більше 500 000 одиниць замість обіцяного мільйона, інформує «НБН».

Розслідувачі проекту «Схеми» та низки західних ЗМІ з’ясували, що у світі існує глобальний дефіцит вибухових речовин та пороху. Також уряди західних країн намагаються уникати підписання довгострокових контрактів зі збройовими виробниками, через що військово-промисловий комплекс відчуває нестачу фінансування.

У коментарі журналістам неназвані європейські чиновники пояснили затримку передачі боєприпасів в Україну бюрократичною та неповороткою структурою ЄС.

Також керівництво організації порушило свою обіцянку щодо постачання снарядів для ЗСУ через неадекватну оцінку ЄС своїх виробничих потужностей. Зокрема, німецький концерн зброї Rheinmetall щорічно випускає 350 000 боєприпасів, інші провідні європейські виробники – ще 200 000 одиниць.

Загалом виробничі потужності європейських держав на рік виготовляють 550 000 артилерійських снарядів 155-мм калібру. Це свідчить про те, що ЄС не зможе збільшити випуск боєприпасів, як заявляє керівництво організації, до мільйона одиниць на рік.

Крім того, повною мірою не реалізовано і ініціативу Чехії щодо забезпечення ЗСУ снарядами, оскільки із 15 держав, які приєдналися до програми, лише 6 країн надали кошти на закупівлю боєприпасів.

Нагадаємо, Аргентина заявила, що надасть Україні військову допомогу.

Exit mobile version