У МЗС Угорщини відповіли на пропозицію ЄС щодо транзиту нафти через Хорватію

Голова Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто відповів на пропозицію Європейської комісії здійснювати транзит нафти до його країни та Словаччини через Хорватію. Дипломат пояснив, чому Будапешт не розглядатиме такий варіант.

Петер Сійярто

Фото – sb.by

Європейська комісія повідомила, що на хорватському трубопроводі JANAF Adriatic є вільні потужності, щоб здійснювати транзит нафти, яка надходить не з РФ, до Угорщини та Словаччини. У Будапешті відреагували на пропозицію Брюсселя, інформує «НБН» із посиланням на Kreschatic.

Керівник угорського зовнішньополітичного відомства назвав Хорватію «ненадійною» країною для передачі «чорного золота». Міністр поскаржився, що ціна транзиту збільшилася уп’ятеро порівняно із середніми ринковими значеннями з початку повномасштабного вторгнення в Україну. За його словами, через це MOL не може використовувати довгострокові транспортні потужності.

Також причиною відмови від транзиту нафти до Угорщини та Словаччини через Хорватію дипломат назвав відсутність інвестицій для збільшення пропускної спроможності трубопроводу JANAF Adriatic. Сійярто додав, що наведена інформація про максимальну пропускну спроможність «ніколи ніким не була підтверджена».

Нагадаємо, в МЗС України назвали умову для початку консультацій з Будапештом та Братиславою через скандал із нафтою РФ.

Exit mobile version