Дослідження, проведене в Університеті Едіт Коуен в Австралії, виявило, що фізичні навантаження різного рівня по-різному впливають на склад мікрофлори кишківника спортсменів. У роботі, опублікованій у Journal of the International Society of Sports Nutrition, зазначено, що зміни торкаються концентрації коротколанцюгових жирних кислот, а також співвідношення різних видів бактерій, пише НБН.
Аспірантка Бронвен Чарлессон пояснила, що відмінності у складі мікробіому спортсменів і людей, які не займаються спортом, простежуються вже давно. Зокрема, виявлено більшу бактеріальну різноманітність, підвищений рівень коротколанцюгових жирних кислот та збільшення кількості деяких бактерій. При цьому інші види, навпаки, зустрічаються рідше.
У процесі дослідження було відзначено, що під час високих навантажень у спортсменів підвищується рівень лактату, який транспортується з м’язів у кишківник і стає додатковим фактором живлення для певних бактерій. Також було зафіксовано зміни у кишкових маркерах, що свідчать про вплив саме інтенсивності тренувань.
Під час періодів відпочинку спортсмени демонстрували інші зміни. Хоча споживання вуглеводів і клітковини залишалося стабільним, загальна якість харчування знижувалася. У раціоні зростала частка продуктів швидкого приготування, зменшувалося споживання свіжих овочів і фруктів, а також помірно зростало вживання алкоголю. Ці фактори позначалися на складі мікробіому та на швидкості проходження їжі через травний тракт, яка значно зменшувалася.
Дослідники також зафіксували, що зниження фізичної активності уповільнювало кишковий транзит, а це своєю чергою впливало на баланс бактерій. Вчені припустили, що тривалість перебування їжі у кишківнику може бути ще одним чинником, який визначає мікробіом у періоди різних тренувальних навантажень.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що прогулянки щодня знижують ризик хронічного болю у спині.