• Про портал
  • Редакційна політика
  • Редакція
  • Стати блогером
  • Контакти
Неділя, 2 Листопада, 2025
  • Login
Національний Банк Новин
  • Політика
  • Суспільство
  • Економіка
  • За кордоном
  • Спорт
  • Технології
  • Здоров`я
  • Блоги
  • Ще
    • Відпочинок
    • Культура
    • Різне
Нет результатаNo Result
Посмотреть все результатыView All Result
Національний Банк Новин
  • Політика
  • Суспільство
  • Економіка
  • За кордоном
  • Спорт
  • Технології
  • Здоров`я
  • Блоги
  • Ще
    • Відпочинок
    • Культура
    • Різне
Нет результатаNo Result
Посмотреть все результатыView All Result
Національний Банк Новин
Нет результатаNo Result
Посмотреть все результатыView All Result
  • Редакция
  • Реклама
  • Контакты
  • О портале
  • Редакционная политика
Главная Здоров`я

Раціон, що шкодить мозку: які продукти можуть викликати деменцію

Учені виявили, що надлишок переробленого м’яса та солодких напоїв у раціоні підвищує ризик деменції.

Єва Захарова Єва Захарова
01/11/2025
in Здоров`я
11 0
0
Їжа.

Фото - Freepik.

35
ПРОСМОТРОВ

Дослідники Політехнічного університету Вірджинії провели семирічне дослідження за участю 4750 осіб віком від 55 років і з’ясували, що регулярне споживання ультраперероблених продуктів може прискорювати розвиток когнітивних порушень. Результати оприлюднені виданням Science Alert, пише НБН.

Науковці встановили, що додаткова порція переробленого м’яса щодня підвищує ризик деменції на 17%, а солодких газованих напоїв — на 6%. Найбільш небезпечними для мозку виявилися саме м’ясні вироби та напої з високим вмістом цукру. Інші категорії ультраперероблених продуктів, такі як солодощі чи готові страви, показали менший вплив на когнітивні функції.

Автори дослідження наголошують, що харчові звички можна скоригувати, зменшивши частку штучних продуктів у раціоні. Вони радять віддавати перевагу овочам, фруктам та білковим продуктам натурального походження, аби знизити ризики порушень пам’яті, концентрації й мислення у літньому віці.

Згідно з даними науковців, понад 65% купованих у США продуктів є ультрапереробленими, і саме вони забезпечують більшу частину калорій у раціоні населення. Такий рівень споживання, зазначають фахівці, сприяє не лише розвитку серцево-судинних хвороб, а й погіршенню роботи мозку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що екстремальне водне голодування не лікує рак, а лише виснажує організм.

Теги: ДеменціядієтаДослідженняЇжаХарчування
Поделиться3Tweet2ПоделитьсяОтправить
Android та Apple.
Технології

Android-смартфони визнали ефективнішими у боротьбі зі спамом, ніж iPhone — дослідження

01/11/2025
Вода.
Здоров`я

Тривале голодування не лікує рак: що насправді відбувається з організмом

30/10/2025
Повни місяць.
Здоров`я

Чому під повним місяцем спимо гірше: вчені назвали справжню причину

29/10/2025
Нет результатаNo Result
Посмотреть все результатыView All Result
Подписаться на НБН в Telegram Стать блогером на НБН
Національний Банк Новин

  • Про портал
  • Редакційна політика
  • Редакція
  • Стати блогером
  • Контакти

2011-2025. Національний Банк Новин. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на "НБН". Для інтернет-видань обов'язкове пряме, активне, відкрите для пошукових систем гіперпосилання на nbnews.com.ua. Посилання має бути розміщене незалежно від повного чи часткового використання матеріалів. Редакція: Україна, 03124, м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, 8

Welcome Back!

Login to your account belowLogin to your account below

Forgotten Password?Forgotten Password?

Retrieve your passwordRetrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.Please enter your username or email address to reset your password.

Log InLog In

Add New PlaylistAdd New Playlist

  • Політика
  • Суспільство
  • Економіка
  • За кордоном
  • Спорт
  • Технології
  • Здоров`я
  • Блоги
  • Ще
    • Відпочинок
    • Культура
    • Різне
Нет результатаNo Result
Посмотреть все результатыView All Result

Go to mobile version