Як повідомляє «НБН» із посиланням на офіційну сторінку Національного банку України (НБУ), ключовими факторами, що спровокували зростання цін на продукти, є нижчі врожаї агрокультур, подорожчання сировини, збільшення витрат на виробництво та девальвація гривні.
Протягом найближчих місяців, ціновий тиск не тільки збережеться через вплив вищеописаних чинників, а й посилиться внаслідок додаткових витрат держбюджету, інтенсивного зростання зарплат і збільшення дефіциту електрики в осінньо-зимово-осінній період. Зокрема, інфляційні показники сягнуть 9,7 відсотка до кінця поточного року (замість передбачуваних 8,5 відсотка), а у 2025 році встановляться на позначці в 6,9 відсотка (замість 6,6 відсотка).
Крім того, у банку-регуляторі оновили прогноз щодо «базового» індексу споживчих цін: цього року цифри підвищаться з 7,1 відсотка до 9,1 відсотка, а з наступного — з 4,5 відсотка до 5,7 відсотка.
Раніше ми писали про те, що в НБУ пояснювали, чому в Україні перестав зростати розмір реальних зарплат.