Загроза аварії на ЗАЕС: експерти розповіли, чи потрібна українцям йодна профілактика

Експерти Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки розповіли, чи варто українцям проводити йодну профілактику у разі будь-яких негативних сценаріїв на Запорізькій атомній електростанції.

Йодопрофілактика

Фото – apteka24.ua

У відомстві повідомили, що українці не мають причин приймати препарати йоду або його розчини. За словами експертів, прийом калію йодиду негативно вплине на здоров’я, також не рекомендується проковтувати настоянки йоду, бетадин, розчин Люголя, які можуть спричинити отруєння та опіки слизової оболонки, інформує «НБН».

Фахівці ДНТЦ ЯРБ пояснили, що енергоблоки ЗАЕС не функціонують ще з минулого року, вони не активні щонайменше 9 місяців, тому радіоактивний йод не утворюється.

Крім того, ізотопи радіоактивного йоду мають тривалий період напіврозпаду близько 8 діб. З моменту зупинки останнього енергоблоку станції пройшло не менше 34 періодів розпаду, тож у йодопрофілактиці для громадян немає потреби.

Нагадаємо, уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубинець розповів, у яких зонах проводитиметься евакуація населення у разі теракту на ЗАЕС.

Exit mobile version