Фахівці МОЗ розповіли, що категорично не можна робити при укусі кліща

З настанням теплої погоди на природі та в зелених зонах міст активізуються кліщі, які переносять збудників бореліозу та енцефаліту. Фахівці Міністерства охорони здоров'я розповіли, що категорично не можна робити при укусі членистоногого.

Укус кліща

Фото – pexels.com/ Erik Karits

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України спростували три народні методи, якими деякі люди досі користуються для вилучення кліща із тіла, інформує «НБН».

За словами фахівців, категорично не можна виривати павукоподібного, давити, заливати його спиртом чи олією. Рекомендується придбати спеціальний пристрій для знімання кліщів у найближчому зоомагазині або ветеринарній аптеці.

За допомогою цього пристрою потрібно акуратно розкачати тіло кровососа і обережно почати його викручувати в одному напрямку. Такий метод допоможе повністю витягти кліща зі шкіри, не залишивши у рані його голову.

Якщо спеціального пристрою немає, дійте за цією ж схемою, використовуючи пінцет або ниткову петлю. Також членистоногого можна витягнути просто пальцями, попередньо обернувши їх для захисту серветкою.

Після вилучення кровососа обробіть ранку антисептиком, вимийте руки з милом. Упродовж трьох тижнів спостерігайте за своїм самопочуттям, у разі підвищення температури або появи почервоніння на шкірі зверніться за медичною допомогою – ці симптоми можуть свідчити про інфекцію.

Раніше сімейний лікар пояснила, коли укус кліща стає небезпечним та потребує лікування.

Exit mobile version