Як зрозуміти, що ви перетренувались: 7 сигналів тіла про надмірне фізичне навантаження

Ваше тіло дає знати, якщо ви перетренувались, зокрема є сім сигналів про надмірне спортивне навантаження та потребу у відпочинку, які не варто ігнорувати.

Спорт

Фото – Scott Webb / pexels.com

Регулярні дні відпочинку та відновлення – ключ до підтримки ефективності тренувань та здоров’я, оскільки надмірні спортивні навантаження виснажують, негативно впливають на вибір раціону та викликають так зване фітнес-плато, пише «НБН» із посиланням на портал Eat This, Not That.

Про перетренованість свідчить відчуття виснаження після сну, навіть якщо ви відпочили вночі близько 7-9 годин. Зверніть увагу на інтенсивність фізичної активності, якщо ви перевантажені, варто зменшити кількість тренувань та додати днів для відпочинку.

Якщо ви стали частіше отримувати спортивні травми – це сигнал надмірних фізичних навантажень. У такому разі змінюйте види тренувань, додавши до них гнучкість та динамічну розтяжку.

Переїдання також «кричить» про перетренованість, оскільки збільшення спортивної активності «наганяє» апетит. Вчасно розпізнавайте, коли ви наситилися, а також слідкуйте, щоб після тренування ви споживали достатню кількість калорій, оскільки і недоїдання сповільнює прогрес.

Виснажена імунна система – також результат надмірної кількості вправ, що робить організм більш уразливим до інфекцій. Тому дайте тілу час для відпочинку та відновлення.

Симптоми перевтоми бувають і психічні, наприклад, млявість та примхливість. Якщо після спортивних занять ви помічаєте зміни в настрої, перегляньте свою активність.

Якщо ви відчуваєте, що вам недостатньо мотивації – це також може сигналізувати про перетренованість. Не примушуйте себе до занять і зробіть паузу.

Також надмірні навантаження можуть спричинити відсутність прогресу. Якщо ви розумієте, що настало так зване фітнес-плато, спробуйте включити в систему занять різні види вправ, розтяжку та не забувайте про дотримання питного режиму. Обов’язково беріть дні відпочинку на відновлення.

Як повідомлялося, дерматологи розповіли, як ефективно боротися із посиленою сухістю вікової шкіри.

Exit mobile version