Міжнародна група науковців із Німеччини, Швейцарії та США представила результати дослідження, згідно з яким гранати та волоські горіхи сприяють виробленню в організмі уролитину А — природної сполуки, що має потужні антиоксидантні та протизапальні властивості. Як зазначають ендокринологи, ця речовина допомагає клітинам відновлювати енергетичний баланс і підсилює захисні механізми тіла, пише НБН.
Під час клінічного експерименту участь взяли 50 добровольців. Половина з них отримувала добавку з уролитином А, решта — плацебо. Уже через 28 днів у першій групі зафіксували значне підвищення активності CD8+ Т-клітин — основних борців із вірусами та мутованими клітинами. Дослідники зауважили, що імунні клітини почали ефективніше використовувати енергію та демонстрували меншу ознаку «втоми».
Уролитин А природно утворюється в кишечнику лише за умови, що в раціоні присутні гранати та волоські горіхи, а мікробіом перебуває у здоровому стані. Тобто, чим кращий баланс корисних бактерій, тим активніше організм перетворює компоненти їжі на захисні сполуки. Гранат при цьому підтримує серцево-судинну, ендокринну й травну системи, тоді як волоські горіхи зміцнюють мозок, шкіру та обмін речовин.
Фахівці наголошують, що регулярне вживання цих продуктів у поєднанні з ферментованими молочними продуктами та клітковиною допомагає відновити мікробіом і посилити природну імунну відповідь. Це робить гранати та горіхи одним із найпростіших способів підтримувати здоров’я та уповільнювати процеси старіння.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, як стан ротової порожнини впливає на мікрофлору кишечника.
